Przeszczep tłuszczu to zabieg umożliwiający wyszczuplenie i wymodelowanie sylwetki poprzez usunięcie miejscowego nadmiaru tkanki tłuszczowej i wszczepienie go w wybraną okolicę. Dodatkowo komórki macierzyste obecne w przeszczepianej tkance tłuszczowej, zapewniają efekt ujędrnienia, wygładzenia i rozświetlenia skóry w obszarze biorczym. Procedura przeprowadzana jest w znieczuleniu miejscowym.
Procedura rozpoczyna się od podania znieczulenia miejscowego. Pierwszym etapem zabiegu jest pobranie tłuszczu — chirurg usuwa tłuszcz z brzucha poprzez odessanie. Następnie zebrany tłuszcz poddany jest separacji w celu oddzielenia komórek tłuszczowych od innych tkanek, takich jak krew i płyn tkankowy. Ostatnim etapem zabiegu jest wstrzyknięcie przygotowanego materiału w wybrany obszar.
Ostateczny efekt zabiegu widoczny jest po około 3 miesiącach. Zabieg nie wyłącza z normalnej aktywności zawodowej, jednak przez okres 2 tygodni zalecane jest noszenie odzieży uciskowej.